Packa bilen rätt

Oavsett om man ska ge sig ut på bilsemester med familjen eller om man mest måste åka en längre sträcka och ta med sig lite saker så gäller det att tänka på att packa bilen på rätt sätt. Om man inte tänker på att packa bilen rätt så kan det leda till att man faktiskt försämrar köregenskaper och kanske rentav hamnar i livsfara då sikten inte är så god som den borde vara. Idag så kan man få med sig en hel del även i mindre bilar då man kan utrusta dessa med saker som takräcke, takbox och cykelhållare. Det här är lösningar som gör att man kan köra säkert och få en behaglig körupplevelse.

Hur mycket får man plats med?

Mindra bra packning av bil

Mindre lyckad packning av bilen

När man funderar på hur mycket man kan få in i bilen så gäller det att vara realistisk. Det duger inte att sitta och måtta i minnet och tänka sig att det nog går in två resväskor i bagageutrymmet. Att köra med skidor som sticker ut genom taklucka eller ett fönster är att sätta sig själv och andra i livsfara och i det här läget så bör man verkligen se till att installera en skidhållare på taket. Innan man planerar packningen för semestern så är det klokt att se hur stort bagageutrymmet faktiskt är. Att stuva in packning bakom säten kan fungera då man kanske har barn som sitter i baksätet och som ändå inte behöver benutrymmet, men om vuxna ska sitta i baksätet så är en box till taket för extra packning att rekommendera.

Tung packning

När man ska packa en bil tungt så måste man alltid tänka på det där med säkerhet. Ett takräcke är en finurlig sak men man kan inte lasta på taket hursomhelst. Långa och tunga objekt ska märkas upp och dessutom så måste de surras fast ordentligt så att man inte utgör en trafikfara. När man använder sig av en takbox så gäller det att ha valt rätt storlek så att man verkligen får plats med sin last med stängd box. Cyklar som kan vara otympliga och tunga kan man hänga upp på bilens baksida med en cykelhållare som man fäster i dragkrok eller på bakluckan.

Tänk på sikten

Man ska aldrig glömma det där med sikt. Det får inte hänga ner saker från taket som gör att man inte ser ordentligt framåt, i sidled och bakåt. Dessutom så bör man tänka på att för mycket packning i bagaget kan innebär att man skymmer sikten genom bakrutan. Det här beror förstås på den bilmodell som man kör, men för att packa bilen rätt så ska man alltid betänka hur packningen kan komma att störa sikten.